Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

САОПШТЕЊА СА ЕВРОПСКОГ РЕГИОНАЛНОГ САСТАНКА НАЦИОНАЛНИХ КОМИТЕТА ЗА САРАДЊУ СА „УЈЕДИЊЕНИМ СВЈЕТСКИМ КОЛЕЏИМА“

САОПШТЕЊА СА ЕВРОПСКОГ РЕГИОНАЛНОГ САСТАНКА НАЦИОНАЛНИХ КОМИТЕТА ЗА САРАДЊУ СА „УЈЕДИЊЕНИМ СВЈЕТСКИМ КОЛЕЏИМА“
Датум објаве: 15.04.2010 11:37 | Аутор: Горан Савковић

Испис Штампај страницу


замтесУ периоду од 12- 15. новембра 2009. године, у Бриселу, одржан је Европски регионални састанак националних комитета за сарадњу са „Уједињеним свјетским колеџима“ који је окупио представнике националних комитета из 33 европске земље, као и директоре 13 постојећих колеџа ове јединствене глобалне образовне институције у свијету.

На позив Медјународне службе у Лондону која координира рад 13 постојећих колеџа и 130 националних комитета, у име Националног комитета Црне Горе за сарадњу са овом Организацијом, учествовали су господин Дервиш Селхановић-предсједавајући Комитета и директор Завода за медјународну научну, просвјетно-културну и техничку сарадњу (ЗАМТЕС) и господја Лидија Ерцеговић, секретар Комитета-самостални савјетник за медјународну просвјетну сарадњу у истом Заводу.

Главна тема састанка било је разматрање Стратешког и Акционог плана Уједињених свјетских колеџа за период 2010-2015.године, којима су утврдјени рокови за реализацију најважнијих активности ове Организације.

Рад Националног комитета Црне Горе оцијењен је као изузетно квалитетан од Медјународног борда директора Уједињених свјетских колеџа, посебно процедура селекције ученика која је истакнута као једна од најквалитетнијих у поредјењу са процедурама селекције које се спроводе у другим земљама. То потврдјује већи број стипендија које су Црној Гори потврдјене од директора појединих колеџа, за школске 2010-2012. године.
Подсјећамо јавност Црне Горе да су „Уједињени свјетски колеџи“ организација коју тренутно чини 13 колеџа (БиХ, Италија, Норвешка, Велика Британија, Холандија, Канада, Нови Мексико, Хонг Конг, Индија, Свазиленд, Коста Рика, Венецуела и Сингапур) са наставним програмом који представља припрему за наставак универзитетских студија, у матичној земљи или иностарнству. Након завршетка школовања неког од ових колеџа, ученици стичу широм свијета познати и признату диплому „Медјународног бакалореата“ која им отвара врата на најреномираније свјетске универзитете који им додјељују пуне стипендије.
Црна Гора може бити поносна што је, осим приодних љепота, културно-историјског насљедја, препознатљива, у цијелој Европи и широм свијета, по младим људима које наш Комитет упућује на поједине од ових колеџа а чија су интелектуални и људски квалитети свуда признати и лако препознатљиви.

ЗАМТЕС, односно Национални комитет Црне Горе за сарадњу са Уједињим свјетским колеџима, благовремено ће обавијестити о процедури селекције наших средњошколаца за стипендије ове организације за школске 2010-2012. године.


Национални комитет Црне Горе формиран је 2004. године, у оквиру ЗАМТЕС-а, а његов почасни предсједник је господин Филип Вујановић, Предсједник Црне Горе