Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Друго засиједање Мјешовите комисије за наулну и технолшку сарадњу измедју Црне Горе и Словеније

Друго засиједање Мјешовите комисије за наулну и технолшку сарадњу измедју Црне Горе и Словеније
Датум објаве: 26.10.2011 15:19 | Аутор: Горан Савковић

Испис Штампај страницу


Горан Савковиц                Горан Савковиц

На основу Споразума о научној и технолошкој сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Републике Словеније, потписаног 02. јула 2008. године и Протокола са првог засиједања Мјешовите комисије за научну и технолошку сарадњу између Црне Горе и Републике Словеније, потписаног 11. марта 2010. године у Љубљани, у Подгорици је 25. октобра одржано друго засиједање Мјешовите комисије за научну и технолошку сарадњу.

Шефови делегација, Мр Теа Глажар, директорица Службе за међународну сарадњу у Министарству за високо школство, науку и технологију Републике Словеније и Смиљана Прелевић, секретар Министарства науке Црне Горе, потписали су Протокол, који регулише административне и финансијске оквире за реализацију заједничких пројеката као и радни програм сарадње за наредни двогодишњи период.

Мјешовита комисија је прихватила 24 пројекта из различитих научних области, са укупним годишњим финансирањем у износу до 70.000 еура, гдје ће Црна Гора и Словенија учествовати са подједнаким улогом од 35.000 еура. Што се тиче црногорске стране пројекте ће финансирати Министарство науке и дијелом Завод за медјународну сарадњу.

Стране су размијениле информације и о центрима успјешности и научно-технолошким парковима и констатовале да ће у наредном периоду подстицати сарадњу између будућих црногорских и постојећих словеначких центара успјешности и научно-технолошких паркова.

Обје делегације изразиле су задовољство да ће ова билатерална сарадња у научним истраживањима за научнике из Црне Горе и Словеније бити од великог значаја.

Словеначка страна ће у 2012. и 2013. години активно учествовати са Црном Гором у њеном процесу интеграција у европски истраживачки простор.

Преглед одобрених пројеката

 

  Пројекти-ЦГ-СЛОВЕНИЈА_.пдф       ИЗВОРНИК.доцx